۱۳۹۱ فروردین ۴, جمعه

حساسیت به مواد آرایشی

حساسیت به مواد آرایشی


بروز واکنش‌های ناخوشایند پوستی نسبت به فرآورده‌های آرایشی، بستگی به وضعیت پوست و سیستم ایمنی بدن هر فردی دارد. شایع‌ترین واکنش‌های پوستی شامل اگزماهای تحریکی و آلرژیک است که به شکل سوزش، خارش و قرمزی بروز می‌کنند.



اصلی‌ترین عامل ایجاد کننده حساسیت نیز مربوط به حلال‌ها، مواد معطر و مواد نگه‌دارنده موجود در کِرِم‌ها و مواد آرایشی است.



همان‌طور که می‌دانید به ‌طور کلی مواد اصلی تشکیل‌دهنده تمام فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی عبارت‌اند از: آب، حلال‌ها، مواد نگه‌دارنده، مواد معطر و رنگ‌ها.



مواد حلال‌ باعث حل شدن چربی طبیعی روی پوست می‌شوند که این مساله باعث حساس شدن و تحریک‌پذیری پوست می‌گردد.



مواد نگه‌دارنده شامل موادی هستند که جلوی رشد و نمو میکروب‌ها بر روی کِرِم‌های آرایشی را می‌گیرند و همچنین باعث پایداری و دوام اثر کِرِم‌ها برای مدت زمان طولانی می‌شوند.



از گران‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده مواد آرایشی، عطر و اسانس آنها است که بیشتر مورد توجه مصرف‌کنندگان می باشد. بو و عطر یک فرآورده، ترکیبی از چند مولکول معطر است؛ مثلا عطر یک صابون به طور متوسط می‌تواند از 50 تا 150 ماده معطر تشکیل شده باشد. یک کِرِم‌ آرایشی به ‌طور متوسط از 200 تا 500 ماده معطر تشکیل شده است. عطر و ادکلن‌ها به ‌طور متوسط شاید از 700 نوع ماده معطر تشکیل شده باشند.



مواد رنگی به خصوص در لوازم آرایش صورت، لب و... به کار می‌روند که بعضی از این مواد رنگی‌ مورد تایید محققان مختلف شیمیدان است.



افراد دارای پوست‌های حساس به دنبال مصرف بعضی از کِرِم‌ها و لوازم آرایشی دچار قرمزی و خارش و حساسیت می‌شوند و باید نسبت به این عوارض و واکنش‌های نامطلوب هوشیار باشند.



عوارض پوستی یاد شده ممکن است سال‌ها پس از استفاده دیده شوند، اما آنچه مد نظر می‌باشد عوارض زودرسی است که بلافاصله پس از استفاده از فرآورده‌های آرایشی مشاهده می گردند.



لذا برای جلوگیری از بروز عوارض مذکور، انجام تست حساسیت پوستی قبل از مصرف هر نوع فرآورده آرایشی توصیه می‌گردد و الزامی است. این تست به این صورت است که باید مقداری از کِرِم‌ یا فرآورده مورد نظر را قبل از مصرف، روی پوست سطح داخلی بازو بمالید و این کار را روزانه دو مرتبه تکرار کنید، بدون آن که بشویید. اگر قرمزی مشاهده نکردید، مصرف آن فرآورده بلامانع است. در مورد کِرِم‌های صورت و کِرِم‌های دور چشم، ترجیحا پوست صورت در قسمت خارجی گوشه چشم برای این تست توصیه می‌شود.



کِرِم‌های مرطوب‌کننده نیز برای آنهایی که پوست‌هایی حساس دارند بهتر است قبل از مصرف تست شوند. حتی می‌توانید این کِرِم‌ها را روی پوست جلوی ساعد زیر چین آرنج بمالید و در صورت حساسیت نداشتن، آن را مصرف کنید (روزی دو بار کرم را تست کنید و پس از دو روز، مصرف آن بلامانع است).
 
لوازم آرایشی


منبع:بخش تغذیه و سلامت تبیان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر