من اینگونه به همسرم دلبسته می شوم! (روانشناسی خانواده)

روانشناسی خانواده
سبک دلبستگی شما چیست؟ چه ارتباطی با رابطه عاشقانه شما با جنس مخالفتان دارد؟ حدس زدن کافی است! علم به شما نشان می دهد که چرا رابطه شما و همسرتان به شیوه خاصی پیش می رود و به شما کمک می کند تا ارتباط عاطفی مستحکم تر و مطمئن تری داشته باشید.
افرادی که ازدواج کرده اند و کسانی که هنوز ازدواج نکرده اند و به دنبال شریک زندگی شان می گردند، هر دو گروه می توانند با یافتن سبک دلبستگی خودشان و فرد مقابلشان، رابطه بهتری را تجربه کنند و به سمت روابطی سالم تر پیش بروند.
تجربه های دوره کودکی و ژن های ما، نقش مهمی در شگل گیری روابط ما بازی می کنند. این که چطور روابط عاشقانه مان را شکل می دهیم به سبک دلبستگی ما ارتباط دارد. این که چطور در کودکی با پدر و مادرمان ارتباط عاطفی برقرار می کرده ایم، در بزرگسالی هم ادامه می یابد و بر روابط عاشقانه ما با جنس مخالف تأثیر می گذارد. این الگوی  روابط  ما با بزرگسالان در کودکی، همان سبک دلبستگی ماست که در سه دسته بندی «اضطرابی، اجتنابی و سالم» قرار می گیرد. شناخت سبک دلبستگی خودمان و همچنین سبک دلبستگی همسرمان، کمک می کند سبک دلبستگی سالم تر و روابط عاطفی صمیمی تر و قدرتمندتری با یکدیگر داشته باشیم.
سبک دلبستگی اضطرابی
افراد دارای این سبک،‌ مشتاق صمیمیت و نزدیکی و عاشق دو نفره بودن هستند؛ اما روابط را شکننده می دانند و به تغییرات بسیار کوچک در حالت های عاطفی همسرشان حساسیت نشان می دهند. مسائل بسیار کوچک مانند تماس نگرفتن همسرشان وقتی قرار بوده تماس بگیرد، باعث می شود احساس ناامنی و آسیب پذیری داشته باشند. این افراد به دلیل این که نمی توانند خواسته هایشان را با فرد مقابل مطرح کنند،‌ احتمال دارد افسرده شوند، غمگین باشند، کناره گیری کرده یا پرخاشگری کنند. برای مثال تماسی را که منتظرش بوده اند، پاسخ نمی دهند یا برای این که حسادت فرد مقابلشان را تحریک کنند با افراد دیگری  از جنس مخالف حرف می زنند. بی شک این روش ها نمی تواند رابطه با ثبات مورد نیاز فرد مضطرب را برای ایجاد احساس امنیت در او، تأمین کند.
چه باید کرد؟!
حرف بزنید! وقتی همسرتان حرفی می زند یا کاری می کند که احساس ناامنی در شما شکل می گیرد، برای مثال وقتی انتظار دارید روز تعطیل را فقط در کنار شما بگذراند، تصمیم می گیرد که با دوستانش بیرون برود؛ یک نفس عمیق بکشید و خودتان را از شروع یک دعوای تازه منع کنید. مقابله به مثل هم نکنید؛ فقط احساس خودتان را همان طور که هست، بیان کنید. نخواهید که مغزتان را بخواند، بلکه نیازهایتان را با آرامش و به روشنی بیان کنید. بی شک این رفتار باعث می شود او تمایل بیشتری به بودن در کنار شما نشان دهد. اگر شریک زندگی شما سبک «اجتنابی» داشته باشد،‌ این کار کمی سخت تر است. پژوهش ها نشان می دهد که افراد داری سبک های اضطرابی و اجتنابی، به سمت هم جذب می شوند! اعتماد به نفس و احساس توانمندی که از ابراز کردن خودتان به دست می آورید، باعث می شود احساس امنیت و ثبات عاطفی بیشتری را برای روبه رو شدن با یک فرد اجتنابی داشته باشید.

(روانشناسی خانواده)
سبک دلبستگی اجتنابی
افراد اجتنابی، گاهی از نظر عاطفی سرد هستند و گاهی گرم؛ ‌برای مثال وقتی همسرتان بیرون است دلتان برایش تنگ می شود اما زمانی که به خانه می آید و قرار است کنار هم باشید، آن زمان را صرف انجام کارهای شخصی تان می کنید!‌ افراد این دسته وقتی احساس می کنند که فردی خیلی به آنها نزدیک شده، احساس ناراحتی و خفگی دارند و فکر می کنند که صمیمیت،‌ باعث از بین رفتن استقلال با ارزش آنها شده است؛ برای همین در ظاهر به نظر می رسد که این افراد گزینه های خوبی برای همیشه مجرد ماندن هستند، اما باید بگوییم که آن ها در جستجو و مشتاق صمیمیت هستند؛ اما اغلب برای محافظت از خودشان در برابر خطر بالقوه شکست عاطفی، احساساتشان را سرکوب می کنند و بین خودشان و شریک عاطفی شان فاصله می اندازند. برای مثال، افراد اجتنابی از این که احساس کنند طرف مقابلشان خیلی به آن ها نیازمند و محتاج است آزرده و حتی عصبانی می شوند و سعی می کنند فاصله مناسب را با او حفظ کنند! روی معایب کوچک او تمرکز می کنند؛ برای مثال چطور غذا می خورد یا چطور لباس می پوشد؛ سپس تلاش می کنند این نقایص کوچک مانع ایجاد احساسات عاشقانه عمیق تر بین آنها شود. همه این ها باعث می شود که رسیدن به صمیمیت واقعی و لذت بخش غیر ممکن شود.
چه باید کرد؟
هر وقت احساس کردید، رفتارهای فرد مقابلتان شما را می آزارد یا باعث ترستان می شود، از خودتان بپرسید: «آیا به فاصله گرفتن نیاز دارم یا او کار بدی انجام داده است؟»
در مقابل حس غرور درونی تان مقاومت کنید و به خودتان یادآوری کنید:«او برای من فرد ارزشمندی است!» اگر نیاز دارید که دور شوید و فاصله بگیرید، راهی پیدا کنید.
از طرفی، هم فضای خودتان را داشته باشید و هم به نیازهای او حساس باشید؛‌ برای مثال مهمانی شب را در کنار او بگذرانید و روز بعد کنار دوستانتان باشید. علاوه بر این لازم است که مواضع خودتان را توضیح دهید و تأکید کنید این تمایل شما برای فضای بیشتر، موقتی است و بازتاب احساسات شما به او نیست؛ بلکه یک نیاز شخصی است که ممکن است شما در هر رابطه ای داشته باشید. داشتن این بینش به طرف مقابل کمک می کند شرایط را راحت تر درک کند؛ به خصوص اگر از نوع اضطرابی باشد که به تأیید بیشتری نیاز دارد.
سبک دلبستگی سالم
قابل اتکا و عاشق؟‌ بله! آیا با صمیمیت راحت است؟ افرادی که در دسته سبک دلبستگی سالم قرار می گیرند، قابل اعتمادند، جهت گیری شان به سمت نزدیک شدن هر چه بیشتر به رابطه است و وقتی چیزی در رابطه نیاز دارند، ارتباط برقرار کرده و بیان می کنند. این افراد به نیازهای همسرشان پاسخ می دهند و وقتی نداشتن تفاهم بروز می کند، آرامش خود را حفظ می کنند و می کوشند مشکلات را با حرف زدن حل کنند.
چه باید کرد؟!
وقتی پای عشق در میان باشد، شما آن گزینه طلایی هستید. شما می دانید که بسیار حیاتی است که درباره نیازها و خواسته هایتان، رک و صریح باشید و در عین حال به نیازهای فرد مقابلتان هم توجه کنید و حساسیت نشان دهید
اگر همسرتان اضطرابی است، به نیازهایش احترام بگذارید و زمانی که دارد نگران رابطه می شود و با نگرانی هایش اذیتتان می کند، سعی کنید او را آرام کنید.
اگر همسرتان اجتنابی است و مایل به حرف زدن نیست و سکوت کرده و شما در فاصله امنی با خودش قرار داده، با او در این باره صحبت کنید که چطور می توانید به او فضای خودش را بدهید طوری که رابطه تان ضربه ای نخورد. وقتی شروع به صحبت کردن کند و روشن حرف بزند، می توانید به سمت رابطه ای درخشان حرکت کنید.
سبک دلبستگی خودتان و همسرتان را بشناسید. به نشانه هایی که از طریق‌ آن ها می توانید به راحتی و در کوتاه ترین زمان، سبک دلبستگی همسرتان را کشف کنید، توجه داشته باشید.
۱٫ اگر دلبستگی او اضطرابی است…
توقع دارد شما مغزش را بخوانید: به جای این که بگوید چه اتفاقی افتاده، صبر می کند تا شما خودتان حدس بزنید که ناراحت است.
شک دارد که به او خیانت می کنید: پیامک های شما را پنهانی می خواند یا از ترس این که فردی به شما نزدیک شود، صفحه های اجتماعی شما را مدام کنترل می کند.
روی رابطه خیلی متمرکز است: بارها در طول روز زنگ می زند و  از شما خبر می گیرد. اگر با دوستانتان به خرید یا تفریح رفته اید، مدام پیامک می فرستد تا بداند چه کار می کنید.

(روانشناسی خانواده)

2. اگر دلبستگی او اجتنابی است…
پیام هایی متناقض می فرستد: حتی اگر یک رابطه عاطفی جدی با او دارید، اما همچنان چندین علامت سؤال در ذهنتان وجود دارد. برای مثال وقتی که نامزدید و قرار است ازدواج کنید، هر روز درباره زندگی مشترک با شما صحبت می کند، اما وقتی قرار می شود روز تعطیل به دنبال اجاره کردن خانه بروید، از این کار سر باز می زند!
از شما فاصله می گیرد: تمایل دارد کارها را خودش به تنهایی انجام دهد و به جای این که با شما به مسافرت برود، سفر به تنهایی یا با دوستانش را ترجیح می دهد و همیشه کمی جلوتر از شما راه می رود.
ارتباط برقرار نمی کند: اگر از او بپرسید:«رابطه ما در چه مرحله ای است و هدفمان از ادامه این رابطه چیست؟» شما را با پاسخش ناراحت می کند. اگر به او بگویید که از او به دلیل کاری که انجام داده ناراحت هستید، از شما عذر می خواهد، اما می گوید: «اوضاع تغییری نخواهد کرد!»
۳٫ اگر دلبستگی او سالم است…
او قابل اعتماد و ثابت قدم است: شما را بازی نمی دهد. اگر می گوید با شما تماس می گیرد، بی شک این کار را خواهد کرد و هر کار دیگر هم که بگوید انجام خواهد داد.
ارتباط برقرار می کند: مایل است درباره رابطه تان و هدف آن به صورت جدی صحبت کند. وقتی درباره مشکلات حرف می زنید با او احساس راحتی می کنید.
احساس نزدیکی و صمیمیت واقعی ایجاد می کند: به شما اطمینان می دهد که همیشه کنارتان خواهند ماند و می گوید که چقدر برایش مهم هستید.

روانشناسی خانواده